Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Με αφορμή τα γεγονότα στο Διαβατό Ημαθίας

Με αφορμή τα γεγονότα στο Διαβατό Ημαθίας

και κάποιες κινήσεις εισαγόμενων χρυσαυγουλων στην περιοχή, αποφασίσαμε να κάνουμε την παρέμβαση στο δημαρχείο της Βεροίας την Παρασκευή 6/8.

Ο ξεκάθαρος μας στόχος ήταν να γίνει ενημέρωση για τα θέματα που προέκυψαν. Όλα αυτά φυσικά πάνω σε αντιφασιστική βάση. Για να μην παρεξηγούμαστε η παρέμβαση είχε κανονιστεί και γνωστοποιηθεί 2 μέρες πριν το κάλεσμα των ασπόνδυλων της χ.α.

Όλες τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει προπαγάνδα και ο κόσμος της Βέροιας ανταποκρίθηκε απέχοντας από την συγκέντρωση νεοναζί. Ούτε τους εκάστοτε περίεργους δεν προσεγγίσανε.

Όσο αναφορά τα γεγονότα του Σαββάτου, μαζευτήκαμε στην πλατεία όπου ήταν κανονισμένο να γίνει η συγκέντρωση της χ.α και ʽκαταλάβαμεʼ τον χώρο αρκετή ώρα πριν έρθουν στην πόλη μας.
Στην πλατεία ήμασταν περίπου 80 αντιφασίστες και αντιφασίστριες, -περιμέναμε κόσμο και από άλλες πόλεις αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που δεν ήρθαν ακυρώνοντας μέχρι και τελευταία στιγμή, πράγμα που μας άλλαξε τον σχεδιασμό αλλά και την δυναμική μας.
Σκοπός μας ήταν να εμποδίσουμε να γίνει η παρέμβαση τους. Ήμασταν αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την διαφημισμένη επίσημη συγκέντρωση τους να γίνει και αυτό καταφέραμε. Οι φασίστες αναγκάστηκαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία δημαρχείου.

Έγιναν 2 φορές έφοδοι στον κλοιό των ΜΑΤ για να πλησιάσουμε στα κεφάλια των ασπόνδυλων αλλά μας εμπόδισαν καθώς είχαν πιάσει όλους τους δρόμους που οδηγούν εκεί οι μπλε και πράσινοι κόκκοι μαζί με τα κλουβιά τους, με φουλ χειμωνιάτικο εξοπλισμό.
Οι φασίστες ήταν περίπου της ίδιας δυναμικής με μας. Στην μισάωρη πανελλαδική κινητοποίηση τους (Κατερίνη, Πέλλα, Αλεξάνδρεια, Καστοριά, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη και ομάδα από Αθήνα με επικεφαλής τον καράφλα τον λιάκο), αφού κάνανε τα γνωστά καραγκιοζιλίκια τους με στρατιωτικού τύπου παρατάξεις και συνθήματα υβριστικά για όποιον νοήμων άνθρωπο, φύγανε από την πόλη που δεν έχουν φίλους παρά μονάχα εχθρούς.

Πραγματικά μας έδωσε κουράγιο η σχεδόν πλήρης συγκέντρωση αντιφασιστριών και αντιφασιστών από την πόλη της Βέροιας όπως και η προσέλευση των λίγων συντρόφων από τις γύρω πόλεις που πραγματικά με περίσσιο κουράγιο παρέμειναν σε μια περίοδο που γνωρίζουμε ότι τα αντανακλαστικά μοιραία είναι μειωμένα. Τα σχόλια και η απολογιστική ήταν θετική. Απαγορεύσαμε την φυσική τους παρουσία στην δική τους εκδήλωση.

Δανειζόμαστε σχόλια συντρόφων όπως και περαστικών. «Στο Διαβατό όπως και στη Βέροια ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του - δηλαδή, η ανταπόκριση του απλού κόσμου ήταν ίδια με αυτήν που υπήρξε και όταν μπήκαν οι γερμανοί στην πόλη πριν από 60 χρόνια (τους αγκάλιασαν μόνο τα δωσίλογα απολιθώματα).

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος παππούδων σε καφενείο στο Διαβατό όπου λίγο πριν έρθουν τα ζώα ο ένας έλεγε "έρχονται οι ναζί!!!" και ο άλλος ρωτούσε "τι ναζί; γερμανοί;". Τα ασπόνδυλα δείχνουν την διάθεση τους να αδράξουν κάθε ευκαιρία και να βγάλουν την εμετική τους ιδεολογία προς τα έξω.

Καμία ανοχή σε κάθε φασιστική δράση.

Κανένας χώρος ελεύθερος για πολιτικές μίσους.
Θα μας βρουν μπροστά τους.

Αυτόνομο στέκι Βεροίας Baruti