Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Κάλεσμα για αντιφασιστικά μπλοκα στην Βαρσοβία στις 11 Νοεμβρίου

Κάλεσμα για αντιφασιστικά μπλοκα στην Βαρσοβία στις 11 Νοεμβρίου


Μπλοκάραμε – μπλοκάρουμε – θα μπλοκάρουμε!

Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η έναρξη του αγώνα μας για το 2011 κατακρημνίστηκε από άλλη μια σειρά επιθέσεων προερχόμενη από τους κύκλους της ακροδεξιάς σε Białystok και Jedwabne. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα γεγονότα, ο αγώνας «FASZYZM NIE PRZEJDZIE» επιστρέφει στους δρόμους.

Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και το συνακόλουθο άγχος τους, έχουν παραδοσιακά διαγνωστεί λάθος από εθνικιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις. Σκοπός τους είναι να εκτρέψουν την προσοχή μας από τα πραγματικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και να οδηγήσουν σε διακρίσεις και αποκλεισμό. Είναι στο ίδιο πλαίσιο με επιθέσεις που έχουν προκύψει, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το νορβηγό νεοφασίστα Anders Breivik. Αυτός δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει την ιδεολογική συγγένεια του με την πολωνέζικη ακροδεξιά, και η φύση της άμεσης σχέσης του με αυτήν, είναι ακόμα υπό εξέταση.

Κατά τα τελευταία χρόνια, αυτοί οι κύκλοι δεν έχουν ικανοποιηθεί με βίαιες επιθέσεις σε ανθρώπους που δεν ταιριάζουν με την “εικόνα” τους, αυτήν της πολωνικής ταυτότητας. Κάνοντας χρήση της παθητικότητας της κοινωνίας, προσπάθησαν να εισέλθουν, βήμα προς βήμα, στο δημόσιο χώρο. Πορείες μέσα από το κέντρο πόλεων, που διοργανώθηκαν για να επιδείξουν την υποτιθέμενη δύναμη αυτών των ομάδων, έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική τους. Η πορεία της 11ης Νοέμβρη στη Βαρσοβία, έχει γίνει ένα κορυφαίο γι’ αυτούς γεγονός.

Αυτή η πορεία, που θα γίνει την Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας, έχει αποτελέσει σκηνή για αντισημιτικά, ρατσιστικά, ξενοφοβικά και νεοφασιστικά αίσχη, για περισσότερο από μια δεκαετία.
Μόλις πρόσφατα περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι απαράδεκτο έχει γίνει ο κανόνας. Όταν μια κοινωνική διαμαρτυρία κέρδισε σθένος και δύναμη (μπλόκα του 2009), οι διοργανωτές της πορείας αυτής έκαναν μια κίνηση τακτικής: έδωσαν στην παρέλαση των “καφέ πουκάμισων” το παραπλανητικό όνομα “Πορεία Ανεξαρτησίας” και άρχισαν να χτίζουν ένα πατριωτικό παρασκήνιο πίσω από αυτό. Η πράξη αυτή είχε ως στόχο να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις επίδειξης δύναμης, να κερδίσουν περισσότερους αφελείς ανθρώπους και να δυσφημιστούν οι αντίθετοι με την πορεία, θέτοντας το ερώτημα “πώς μπορεί κανείς να μπλοκάρει μια πατριωτική πορεία;!”.

Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να συμπεριληφθεί σ’ αυτούς. Ο πυρήνας της “Πορείας Ανεξαρτησίας” αποτελείται από τους ίδιους οργανισμούς και ομάδες εδώ και χρόνια. Είναι υπεύθυνοι για ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ομοφοβικές πράξεις βίας, όπως αυτές στο Białystok, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του έτους. Οι ομάδες μάχης τους, πάντα παρούσες στις πορείες της 11ης Νοεμβρίου, γίνονται όλο και πιο βίαιες με τα χρόνια. Στην “Πορεία Ανεξαρτησίας”, παρά τη μεταμφίεση της, πέρυσι, όλοι αυτοί έτρεχαν κατά μήκος της πόλης φωνάζοντας “Rudolf Hess” και επιτίθονταν στους “εχθρούς του έθνους”. Έδειξαν το τι είναι ικανοί να κάνουν, κόβοντας ο ένας τον άλλο με μαχαίρια.

Ευτυχώς, η προσπάθεια του να κρυφτούν κάτω από την κάλυψη του πατριωτισμού, ερμηνεύθηκε σωστά και εκτέθηκε από την πλειοψηφία των παρατηρητών. Αποδείχθηκε δε από τη συμμετοχή ρεκόρ στα αντιφασιστικά μπλόκα το Νοέμβριο του 2010. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στο δρόμο της επαίσχυντης πορείας και δεν την άφησαν να μπει στο κέντρο της πόλης. Κάθε άτομο είχε διαφορετικούς λόγους για τη συμμετοχή του στα μπλόκα. Μερικοί δεν επέτρεπαν να παρελαύνουν έτσι απροκάλυπτα ρατσιστές και εθνικιστές, άλλοι υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δικαιωμάτων, δημοκρατικές αξίες, αστικές ελευθερίες ή ανοχή. Επίσης πολλά θύματα νεοφασιστικής βίας συναντήθηκαν στα μπλόκα.

Γνωρίζουμε ότι εθνικιστές και νεοφασίστες σχεδιάζουν και πάλι να παρελάσουν στους δρόμους της Βαρσοβίας. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να παρασύρουν κόσμο έξω από τις δομές τους, ώστε να προσδώσουν μια αίσθηση καθολικότητας στην πορεία. Γνωρίζουμε ότι φέτος το υπογράφουν ως “Η Κοινωνία της Πορείας Ανεξατησίας”, το οποίο είναι πλέον ένα άλλο μέτωπο. Όλο αυτό προκειμένου να μην φοβίσουν τους απλούς πολίτες με ονόματα όπως ONR (Εθνικό Ριζοσπαστικό Στρατόπεδο), Młodzież Wszechpolska (Ένωση Πολωνικής Νεολαίας), NOP (Εθνική Αναγέννηση Πολωνίας), Blood & Honour (Αίμα & Τιμή) ή Combat 18 (Μάχη 18).

Ωστόσο, οι προαναφερθείσες ομάδες είναι που ασχολούνται πιο ενεργά με το να κινητοποιούν ανθρώπους για να συμμετάσχουν στην πορεία.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στις 11 Νοεμβρίου, υπάρχουν πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπου μπορεί κανείς να εκφράσει τα πατριωτικά του συναισθήματα. Το να επιλέξει κανείς συνειδητά, μεταξύ όλων αυτών των μορφών εορτασμού, να βαδίσει ώμο με ώμο με ομαδίτσες φιλικά προσκείμενες στο ναζισμό, νομιμοποιεί τη δραστηριότητά τους και δεν πρέπει να εκπλαγεί αν τον/την ταυτίσουν με αυτούς.

Η δραστηριότητα μας είναι η απόπειρα ενός Κινήματος Βάσης για την οικοδόμηση κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα απορρέει από τον σεβασμό για τον καθένα ανεξάρτητα από την καταγωγή, την πίστη, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του/της. Αν οι νεοφασίστες θέλουν να κάνουν και πάλι πορεία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μπλοκάρουμε την πορεία τους ξανά. Δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει καμία αποδοχή της δραστηριότητας ανθρώπων που παρακινούν σε διακρίσεις, και οργανώνονται ακόμα με αυτόν τον σκοπό.

Αποκλεισμός – Διαγράφουμε πορεία προς τα εμπρός! Ο φασισμός δεν θα περάσει!

‘November 11 Agreement’ Coalition

www.11listopada.org



Της δράσης προηγούνται οι Αντιφασιστικές Ημέρες – μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.